PGO

Met een PGO  heeft u al uw gezondheidsgegevens bij elkaar in een app of op een website. Daarmee heeft u op één plek overzicht en zijn uw gegevens veilig. U heeft zelf het overzicht over uw gezondheid en kunt gegevens delen met uw zorgverlener als u dat wilt.   

Zelf uw gezondheidsgegevens bijhouden 

Met een PGO houdt u binnenkort zelf uw gezondheidsgegevens bij elkaar. Zowel die van de huisarts en het ziekenhuis, maar ook van uw apotheek of verloskundige. Daarmee heeft u op 1 plek een overzicht van uw eigen zorg en gezondheid. U kunt bijvoorbeeld: 

  • uitslagen van bloedonderzoek bekijken; 
  • zien welke medicijnen u gebruikt en hoe u die precies moet innemen; 
  • nalezen wat de arts u verteld heeft en de volgende afspraak voorbereiden. 

U hoeft niet ziek te zijn om toch met een PGO en uw gezondheid aan de slag te gaan. Een PGO is ook te gebruiken om bijvoorbeeld uw sportprestaties bij te houden. U kunt de PGO verbinden met uw eigen gezondheidsapps of sporthorloge. 

PGO kosteloos te gebruiken 

U hoeft niet zelf te betalen voor de aanschaf van een PGO. Ook het digitaal ophalen en terugsturen van uw gezondheidsgegevens is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat u zelf uw gegevens kunt inzien, beheren en delen. Daarom betaalt de overheid voorlopig de kosten. 

Uw eigen PGO kiezen 

Er zijn verschillende apps en websites met een PGO beschikbaar. U kiest zelf welke PGO het beste bij u past. Net als bij andere producten, zoals uw zorgverzekering of de bank die uw kiest om uw geld te beheren. Als de PGO voldoet aan alle veiligheidseisen krijgt deze het MedMij-label. 

Altijd toegang tot uw gegevens 

Een PGO is een soort digitale kluis, waarvan alleen u de sleutel heeft. Alleen u kunt in uw PGO, niemand anders. En u bepaalt zelf of u uw gegevens wilt delen en met wie. En deze gegevens blijven levenslang van u. Zodat u ook jaren later nog eens terug kunt kijken en niks kwijtraakt als u wisselt van zorgverlener. 

Zonder toestemming mogen uw gegevens niet gebruikt worden 

Niemand mag vragen uw gegevens te delen als u dat zelf niet wilt. Ook mag niemand uw gegevens bekijken voor bijvoorbeeld een hypotheek of een zorgverzekering. 

Verschillen PGO en een patiëntenportaal 

Er zijn verschillen tussen een patiëntenportaal en een PGO. Een patiëntenportaal is een gezondheidsomgeving van een zorgorganisatie. Hier staat alleen informatie in van 1 zorgaanbieder. Met meerdere zorginstellingen heeft u dus meerdere patiëntenportalen. Bijvoorbeeld van uw ziekenhuis en uw huisarts. In een PGO staan al deze zorggegevens bij elkaar op dezelfde plek. En u hoeft dus nog maar 1 wachtwoord te onthouden.